Repülés előtt és közben – Dél-Afrika

Repülés előtt és közben – Dél-Afrika

Utazás előtt érdemes alaposan végiggondolni, hogy mire is lesz szükségünk, mert a készülődés okozta izgalom hajlamos elfeledtetni velünk az apró-cseprő dolgokat.

Valuta

A kedvenc

Jó, ezt nyilván nem felejted el. Persze bankkártyát is tudsz használni a legtöbb helyen, de jobb ha van nálad kp is, hiszen az utcai csecsebecse- és avokádó árusok nem futkosnak paypass-os leolvasóval. A Dél-afrikai Köztársaság pénzneme a Dél-afrikai rand – ZAR. Magyarországon csak egy helyről tudok, ahol lehet közvetlenül forintért rand-et venni, ez pedig a Kaadan Change (1093 Budapest, Lónyay u. 3.). Jelenleg 23 forintért adják a randot és 17 forintért veszik. Nem igazán tudok más közvetlen pénzváltóról. Ezenkívül persze lehet Dél-Afrikában is váltani. Olvastam pár oldalon, hogy eurót is váltanak, megpróbálhatod, hogy viszel magaddal, és talán Joburgben, a fővárosban váltanak is, de kisebb városokban nem hiszem, ezért inkább az amerikai dollárt javaslom.

Konnektor

Ez már egy olyan téma, amivel sokszor csak a helyszínen szembesül az ember, amikor már majdnem lemerült a telefonja, és meglátja, hogy ezekbe a konnektorokba nem tudja bedugni a töltőjét. Ez akkor ciki, ha egy rakás elektronikai kütyüt vittünk, és pár nap után derül ki, hogy nem tudjuk őket feltölteni, nem lesz megörökítve a nyaralás, senki sem fogja megtudni a facebook-ról, hogy merre jártunk. Dél-Afrikában a háromágú a legelterjedtebb konnektor típus, így ha beszerzel egy Dél-Afrika/magyar konnektor átalakító úti adaptert, akkor máris mindent megtettél annak érdekében, hogy az ismerőseid se maradjanak le a csodálatos utazásról. Az igaz, hogy egyes lakásokban, szállodákban tartanak átalakítót (esetleg erről érdemes megkérdezni az utazási irodát, akikkel mész), de ha biztosra akarsz menni, szerezz be egy ilyet 1500 forintért.

A repülő

Nem mindegy, milyen repcsit választasz és az sem, hogy hova mész. Joburg, Cape Town, Durban, több helyen is van reptér. Én Durban városába mentem, mert a rokonaimhoz az van a legközelebb. Közvetlen járat nincsen. Választhatsz, hogy európai, afrikai vagy közel-keleti országban szállsz át. Célszerű egy átszállásosat választani, ha nem akarjuk bonyolítani az életünket. Én a Turkish Airlines-t választottam Isztambuli átszállással. Szerintem ez a legegyszerűbb járat. Budapestről Isztambulba 2 óra az út, odafelé 2 visszafelé 2,5 óra a csatlakozás. A hosszú út Isztambul és Joburg között van (itt leszállt a gép technikai szünetre), ez 10 óra, majd még 1 óra Durbanig. A Turkish Airlines egy teljesen korrekt légitársaság, adnak tisztálkodószereket, takarót, párnát, papucsot, és a étel is rendben van. Az ülések annyira kényelmesek, amennyire egy ilyen helyen lehetnek, vagyis ne számíts luxusra (kivéve ha business class-on utazol, de a turista osztály is teljesen oké). Az ára egy oda-vissza útnak 587 € szezon után, vagyis amikor nálunk ősz és tél van. Én februárban utaztam, egyrészt mert akkor van ott a legmelegebb, másrészt akkor a legolcsóbb repjegy. Célszerű a cég honlapján megvenni a jegyet, de választhatod az olyan közvetítőket is, mint a repjegy.hu, de itt számolj 7-8 ezer forint kezelési költséggel!

Airbus A330-300


Oltások

Itt szeretném leszögezni, hogy oltáspárti vagyok, és a legszívesebben minden ellen beoltatnám magam, ha nem kerülnének olyan sokba. Mert azok, drágák. Viszont egy ilyen helyzetben is, mint amikor az Afrikai kontinensre utazol, be kell oltatnod magad. Megérkezéskor, amikor az útlevelet csekkolják, nem kérik el az oltási könyvedet, de csak akkor, ha nem szálltál át a kontinensen belül. Ebben az esetben ugyanis rendelkezned kell sárgaláz elleni oltási igazolással, különben nem engednek be az országba. De ezen kívül én javaslom még a Hepatitis A, veszettség és tífusz ellenit is. Lehet, hogy nem szükséges, de nem tudhatod, mire hogyan reagál a szervezeted és milyen közegbe kerülsz majd. Az oltások ára 10-15 ezer körül mozog per darab. Ezzel a fejezettel nem arra akarok célozni, hogy Dél-Afrikai egy vírusoktól és baciktól hemzsegő ország, hiszen nem a kontinens veszélyes részén van, de mégis jobb az elővigyázatosság.

Naptej

Bezony. Gondolhatnád, hogy hát mi sem természetesebb, minthogy teszel el naptejed. Csak arra is gondolj, hogy itt a nap perzsel, de nagyon! Nem hülyeségből mondják, hogy európai ember nincsen ehhez hozzászokva, mert tényleg nincs. A 20 faktorossal nagyjából 10 perc alatt úgy égsz le a tengerparton, mint a Reichstag ’33 februárjában. Szóval tárazz be erősebbet és használd!

Hozzászólások

hozzászólásVélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .