Vásárlás Dél-Afrikában – Kasszás Erzsi beájulna

Vásárlás Dél-Afrikában – Kasszás Erzsi beájulna

Dél-Afrikában mindent meg tudsz venni, amire szükséged van. Semmi esetre se kies pusztaságokat képzelj el, ahogy úgy kell levadászni az ebédet! Választhatsz, hogy plázában vagy kisboltban vásárolsz, attól függően, hogy mire van szükséged.

Checkers

Mint a CBA vagy az Aldi, teljesen átlagos élelmiszerbolt, ami szinte minden városban megtalálható. Ha ilyen nincsen, akkor maszek boltot biztosan találsz. Az ismert márkák (pl.Danone) itt is megtalálhatóak, viszont a joghurt a nálunk megszokott 125 ml kisebb, csak 100 ml. Sokféle alapanyag és mirelit ételt is találsz, de akár ruhákat is vásárolhatsz, mint otthon a Lidlben. A bevásárlókocsit trolley (troli)-nak hívják. Ha zöldséget vásárolsz vagy olyan terméket, amit le kell mérni, arra van egy külön eladó, neki kell odaadni, hogy mérje le. Mi nem méregetjük az árut, mert akkor nem lenne őrá szükség, és mehetne az utcára. Ebből a szempontból más a gondolkodásmód Dél-Afrikában, mint itthon. Az emberek támogatják egymást. Érdekesség, hogy az autópályák mentén sokszor műanyag palackokat lehet felfedezni. Azért dobják ki őket az autóból, hogy az illetékes közteres szerv minél több embert foglalkoztasson, hiszen a sok szemetet valakinek össze kell szednie. Mondtam, hogy más a gondolkodás.

A pénztárnál

Hölgyek és Urak, megdöbbentő jelenségnek lehetünk tanúi! Mikor először mentünk el bevásárolni, a kasszánál a megszokott módon elkezdtem bepakolni a holmikat a táskába, mire a nagybácsim leállított és értetlenkedve kérdezte, hogy mit csinálok. Hát elpakolom, amit vettünk. Ő erre azt felelte, hogy ne tegyem, ez nem az én dolgom, ez az eladó feladata. És akkor megfigyeltem. Miközben a kasszás lehúzza az összes árut az érzékelőn, nem kell őrült sebességgel kosarunkba (trolinkba) szórni a termékeket, itt nem ez a szokás. A kasszás kényelmesen bepakol nekünk a táskákba, néhány nagyobb üzletben erre külön ember is készen áll. Miután elpakolt, csak fizetünk, nekünk semmit sem kell tennünk, a kezünkbe nyomják a teli bevásárlószatyrokat. És a legérdekesebb, hogy mindeközben senki sem morog a sorban, mindenki türelmesen vár és ez teljesen természetes. Hozzáteszem, körülbelül 1-1,5 percet vesz igénybe a művelet. Képeljük el, hogyan nézne ez ki itthon! Vajon Kasszás Erzsi akkor is vigyorogna, ha megkérném, hogy legyen kedves bepakolni a táskámba? Szerintem előbb küldene vissza Afrikába…

Natasha CassieTokai, Cape Town

Közzétette: Checkers – 2017. június 15.


Mivel szinte mindenki kocsival közlekedik a tömegközlekedési eszközök teljes hiánya miatt, a parkolókban terjedelmes méretűek. Úgynevezett parkolóőrök sertepertélnek a sorok között, és megmutatják a szabad parkolóhelyeket, illetve induláskor integet, hogy szabad a pálya, kijöhetsz. Persze ezért cserébe némi aprót elvárnak, de nem kötelező adni nekik.

Mall

A plázák (mall) ugyanarra a sémára készültek, mint nálunk. Ruházati, élelmiszer és műszaki boltok egyaránt megtalálhatóak. Én személy szerint a Galleria nevű plázában jártam, ami Durban külső részén található. Az árak egyébként szinte teljesen megegyeznek az itthoniakkal.

Közzétette: Galleria Mall – 2018. január 24.


Kínai üzletek itt is vannak, de lényegesen kevesebb, mint nálunk.

A legtöbb üzletben fekete vagy indiai eladóval találkozhatunk, mindenki beszél angolul, kedvesek és készségesek, akkor is, ha keveset költesz. Bankkártyát minden üzletben elfogadnak.

Utcai árusok

Ahogyan nálunk epret, kukoricát árulnak az útmenti árusok, úgy Dél-Afrikában rengeteg avokádó árusokat láthatsz. Sokaknak ez az egyetlen megélhetési forrása. A legtöbbnél szép darabokat lehet kapni. Átszámolva 5-6 darabot adnak annyiért, mint Magyarországon egyért. A partok mentén is sokan próbálkoznak festményekkel, szuvenírekkel. Nagyjából 1500 forintért vásároltam tőlük, és annyira hálásak voltak, hogy olyat még nem tapasztaltam vásárláskor. Ebből is látszik, hogy kinek mennyit jelent ennyi pénz.

 

Hozzászólások

hozzászólásVélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .