2 fok és napsütés – Zakopane elvarázsol

2 fok és napsütés – Zakopane elvarázsol

Utószezonban, húsvétkor látogattam el a lengyel téli fővárosba. Zakopane nagyjából 5 óra autóútra van Budapesttől. A reggeli fagyos órák után szerencsére a nap felmelegítette annyira a levegőt, hogy a jég mindenhol elolvadt és kellemes sétát tehettem a piacon és a sétálóutcán.

Zakopane 838 méter magasan fekszik a Tátra és a Gubalówka hegyvonulata között. Központja a Krupówki és a Kościuszko utca kereszteződése, ahol a felvételek is készültek. Különlegessége a nagyon finom sajtok. Rengetegen szeretnek bevásárolni a minőségi juh- és kecskesajtokból. Erről a lengyel gasztróról szóló cikkben is értekeztem. De a sajtok mellett kiváló bőráruiról is ismert a helyi piac.

A városban rengeteg a turista, a helyi lakosság a turizmusból él. Sok-sok étterem és szálloda található a város egész területén. Az éttermek 11-12 körül nyitnak és egészen este 11-ig, éjfélig nyitva tartanak.

A várost a helyi gorál törzsek alapították a 16.században, akik fából épült házakban éltek. Nem csoda, hogy a lengyelek megtartották ezt jellegzetes, lenyűgöző építészeti stílust, amit sokszor zakopanei stílusnak is neveznek, hiszen olyan cukik ezek a kis házikók 🙂

Siklón fel lehet menni a Gubalówkára, ahol a tévétorony áll, innen lehet lesiklani a városig. Képek a videóban:

 

Hozzászólások

hozzászólásVélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .