Mit mondj és mit ne mondj Dél-Afrikában

Mit mondj és mit ne mondj Dél-Afrikában

Dél-Afrika hivatalos nyelve az angol, de emellett használatos a holland gyarmatosítók leszármazottjai által használt Afrikaans, valamint a zulu is. Ha egy-két hétre mész, ezt a pár szót bőven elég ismerned.

Ezeket használd bátran:

Shame!

Az egyik leggyakrabban használt kifejezés, amivel mindenképpen találkozni fogsz. Amikor először hallottam az unokatestvérem szájából egy beszélgetés során, nem tudtam mire vélni és akaratlanul is a Trónok harca idevonatkozó jelenete villant be. Ha azt hallod, hogy valaki egy sztorit hallva így reagál, az általában azt jelenti, hogy „Kár” vagy „Nahát” az én szabad fordításomban. Igen, negatív és pozitív értelemben is használatos, de semmiképpen sem szégyenkezésről van szó.

Robot

„Turn left after robot” – Nem, nem egy sci-fi jelenetben vagyunk, a robot itt a közlekedési lámpa lesz. Sehol máshol a világban nem használják ezt a szót a lámpára, csak Dél-Afrikában.

Lekker (ejtsd: láká)

Afrikaanszul van és azt jelenti, király, cool, menő, szuper 🙂

Braai (ejtsd: bráj)

Turistaként kicsi az esély rá, hogy részed lesz benne, de tudd, hogy a nyárson sütést hívják így, ami igen közkedvelt családi, baráti kikapcsolódás, és ha nem esik az eső, szinte látni a tengerpart mellett vagy családi ház udvarán sütögető embereket.

Amit tilos mondani:

Kafir (ejtsd vagy inkább ne is: káfá)

Úgy esett, hogy szerettem volna kefirt enni, és próbáltam elmagyarázni a rokonaimnak, hogy mi is az, miután az angol megfelelője is kefir. Arra gondoltam, hogy a boltban körülnézek, és ha nem találom a hűtőpultban, majd megkérdezem az eladót. Na, ezt sürgősen felejtsem el, adták tudtomra. Értetlenkedtem, hogy miért, mire felvilágosítottak, miszerint nehogy ezt mondjam az eladónak, mert lehet, hogy balhét fog rendezni. Ez ugyanis hasonlít a kafir-ra, ami egy nagyon durva sértés, bennszülöttet jelent meglehetősen lealacsonyító tartalommal. Szerencsére nem keveredtünk verekedésbe, viszont bánatomra kefirt sem kaptam.

A fentieken kívül természetesen sok más helyi kifejezés van, de ezek a legnépszerűbbek. A helyi szójárás sokkal mélyebb, mint ahogy én most itt pár sorban bemutattam.

Ha több ilyet szeretnél hallani, javaslom, hogy csekkold a híres Dél-afrikai stand-up comedy-s fiatalember, Trevor Noah előadásait YouTube-on (link lent) vagy a Die Antwoord nevű helyi banda zenéjét 🙂 

 

https://www.youtube.com/channel/UCwWhs_6x42TyRM4Wstoq8HA

 

Hozzászólások

hozzászólásVélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .