A nyúlon túl, avagy a Donnie Darko jelenség

A nyúlon túl, avagy a Donnie Darko jelenség

Adott egy alvajáró, koravén kamaszfiú, aki ugyan átlagos is lehetne, de mégsem az. A 2001-es Donnie Darko csak később vált kultfilmmé Amerikában. Egy erősen elgondolkodtató mélyfilm, mely talán csak a rendezői változat megnézésekor ad választ minden kérdésünkre.

A történet szerint a 16 éves Donnie (Jake Gyllenhaal) egy átlagos kertvárosi családból származik, és a tinédzserkori bizonytalanság, zavarodottság mellett (ki vagyok én, mi dolgom az életben, mi is valójában a halál, létezik-e isten), alvajáróként szinte mindig máshol éri a reggel. Mikor leáll a gyógyszereivel, egy különös, groteszk, 180 cm magas, Frank névre hallgató nyúl jelenik meg előtte, aki különböző utasításokat ad neki. Frank egyik éjjel elcsalja Donnie-t a házból, éppen akkor, mikor a házba becsapódik egy repülőgép-hajtómű. Donnie ennek köszönhetően marad életben, ugyanis a szerkezet éppen az ő szobájára esik. Frank elmondja Donnie-nak, hogy 28 nap 6 óra 42 perc 12 másodperc múlva eljön a világvége. Ezt követően a fiú mindent megtesz, amit a nyúl parancsol neki: eláztatja vízzel az iskolát, felgyújtja a sikeres motivációs-tréner házát. Donnie pszichológusa szerint a fiú paranoid skizofréniában szenved, ennek tudhatók be az éber hallucinációk. A fiú számára azonban vészesen fogy az idő, és ahogyan mi, úgy ő sincs tisztában azzal, mit kell tennie, attól függetlenül sorra kapja (kapjuk) a jeleket Donnie környezetésétől.

donnie_darko2Donnie érettebb társainál és nagyon intelligens. Érdeklődést mutat az időutazás iránt, szembe megy az értelmetlen tanári döntésekkel, és a hazug, pénzvadász motivációs trénerrel.

Tény és való, hogy ez egy elgondolkodtató, többször megnézős film. A befejezéskor érezni is fogjuk, hogy ezt újra látni akarjuk, hiszen az a fajta történet, ami minden percben leköti a figyelmünket, és az apró részletekre szinte csak a másodszori megnézéskor leszünk figyelmesek, ekkor azonnal érteni fogjuk a miértjüket. A rendezői változat adhat teljes képet az egészről, hiszen a mozis, első verzió sok olyan részletet nem tartalmaz, melyek segítenek megérteni a cselekményt. Kicsoda valójában Donnie? Kicsoda Frank? Miért látja Donnie Franket? Hogyan tudja Donnie gyufa vagy öngyújtó nélkül pusztán benzinnel felgyújtani a tréner házát?

Első blikkre thriller vagy misztikus dráma kategóriába sorolnánk, kiindulva a skizofrénia tényéből, ám a film végére egyértelműen sci-fi-nek fogjuk titulálni ezt az eleinte kusza történetet. Azoknak ajánlott megnézni, akik szeretnek egy film hatása alá kerülni, és akár napokig gondolkodni a látottakon.

Eredeti megjelenés – Filmaddict

 

 
Ha tetszett, mutasd meg másoknak is...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print
Pin on Pinterest
Pinterest

Hozzászólások

hozzászólásVélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..