„De hisz láttalak meghalni” – Időkavarás magyar módra

A film címe a sokat sejtető Hurok, s mint a trailer-ből is kitalálható, az időhurokra utal. Elsőre talán megdöbbentő lehet, hogy egy magyar filmről van szó, hiszen szembe megy minden korábbi sémával. Elmondhatjuk, hogy igazán velős produktummal állt elő a rendező, Madarász Isti.

A történet szerint Ádám (Száraz Dénes) illegális gyógyszerkészítmények csempészésével foglalkozik, és a film elején éppen a következő akcióra készül, amikor párja, Anna (Martinovics Dorina) közli vele, hogy babát vár. Ádám megijed a felelősségtől, és el akarja vetetni a magzatot, ám Anna nem hajlandó ebbe belemenni. A férfi elküldi Annát szülészorvos apjához vizsgálatra, hogy amíg a nő távol van, könnyedén leléphessen.

Forrás: sci-fi.mandiner.hu

Videofelvételen akar elbúcsúzni a nőtől, ám mikor elindítja a felvételt, észreveszi, hogy Anna magával vitte a repülőjegyét, és utánaszalad, hogy visszaszerezze tőle. Mikor Ádámmal egymásba rohannak az utcán, Anna szájából elhangzik egy mondat, az első jel, ami megzavarja a nézőt: „De hisz láttalak meghalni”. Ezzel kezdetét veszi a mindfuck, bekerülünk mi is az időhurokba, és próbáljuk kibogozni, hogy mit is látunk a vásznon.

Ádám esélyt kap, hogy helyrehozhassa elszúrt életét, kérdés, hogy tud-e élni a lehetőséggel. A történet sorozatos ismétlődése folyamatos figyelmet igényel a nézőtől, ami valljuk be, nem nehéz, hiszen a bennünk cikázó kérdések megválaszolásra várnak. Az apró, megmagyarázhatatlan részletek, az elvarratlan szálak csak a film előrehaladtával nyernek értelmet, mintha szépen lassan eltűnnének a felhők az égről, és tisztán felragyogna a nap. Ahogyan kirajzolódnak az események és kezd összeállni a kép, úgy aggódunk mi is Ádámért, hogy helyesen cselekedjen és megtalálja a módját, hogyan hozhatná helyre korábbi hibáit.

Valóban rendhagyó magyar filmet láthatunk – ahogyan a rendező nevezi, egy időkavarós thrillert –, ami mentes a sajátságos hazai kliséktől és hibáktól, egyedi történettel rendelkezik, amihez csak még inkább hozzátesz a kiváló színészi játék. Mind Anger Zsolt, mind Martinovics Dorina remek teljesítményt nyújtanak, Száraz Dénes pedig kiváló. Öröm volt látni, hogy a Jóban Rosszban egykori Tamás atyájában sokkal több rejtőzik, mint amit a sorozat láttatni engedett.

hurok

Fel van hát adva a lecke a filmkészítőknek, a magyar közönség ezek után nem fog megelégedni kevesebbel. Az utóbbi időszakban egyébként is felvirágozni látszik a hazai filmipar, vegyük csak például a Liza, a rókatündért, a Félvilágot, vagy a Saul fiát, melyek sorra zsebelik be a nemzetközi elismeréseket különböző nívós fesztiválokon. Ezek után még itt van nekünk a Hurok is, mely csak tovább erősíti a sort.

Eredeti megjelenés – Filmaddict

 
Ha tetszett, mutasd meg másoknak is...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print
Pin on Pinterest
Pinterest

Hozzászólások

hozzászólásVélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..