Félvilág – Kurtizánból legenda

Félvilág – Kurtizánból legenda

Szász Attila filmje, a Félvilág a híres Mágnás Elza-gyilkosságot dolgozza fel, és teszi a néző elé olyan minőségben, hogy arra régen volt példa a magyar filmgyártásban.

A filmdráma a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjának támogatásával készült, és eredetileg nem tervezték moziban vetíteni, ám a rengeteg pozitív visszajelzésnek köszönhetően, erre is sor került. A filmet 2015. december 30-án mutatták be a Duna TV-n. (Ezekre az esetekre mondjuk, hogy a végére tartogatták a legjobbat.)

felvilag_plakat

A film az egykori kurtizán, Mágnás Elza (Kovács Patrícia) utolsó négy napját mutatja be. Eredeti nevén Turcsányi Emília a Fővárosi Orfeumból küzdötte fel magát a hírhedtségig; itt ismerkedett meg a dúsgazdag bútorgyáros Max Schmidt-tel (Kulka János), aki kiemelte az éjszakai életből, lakást bérelt neki Budán, és minden költségét finanszírozta. Elza ezt követően már csak kedvtelésből nézett le egykori munkahelyére, ahol a hozzá hasonló nők irigykedve nézték méregdrága ékszereit és csipkéit. Elza komornája, Rózsi (Gryllus Dorka) szintén az Orfeumban kezdte pályafutását, ám ahogy Elzának jobbra fordult a sorsa, magával vitte barátnőjét. A kettejük közötti se veled, se nélküled kapcsolatba csöppen bele Kató (Döbrösi Laura), aki esetlenül őrlődik a két világ között: egyfelől csábítja Elza dőzsölő életmódja, másfelől taszítja, amiket Rózsitól hall, hogy mit kell tennie azért egy nőnek, hogy így élhessen. Elza persze nem elégszik meg az új életével, ő a színpadra, filmvászonra vágyik, és ezért hajlandó bármit megtenni. Még az sem szegi kedvét, hogy az arisztokrata réteg a tagadhatatlan múltja miatt sohasem fogja magáénak tekinteni.

A sikeres filmhez szükség volt egy misztikus, valós alapokkal bíró történetre, illetve egy kiváló színészi gárdára. A három női szereplő mind-mind remekül alakítja a saját karakterét. Kovács Patrícia magával ragadóan hozza a ledér nőt, Gryllus Dorka hátborzongatóan jó, Döbrösi Laura pedig gyermekien naiv. Ehhez tegyük hozzá Kulka János profizmusát, aki ezért az alakításért első magyarként elnyerte a kaliforniai Tiburon Nemzetközi Filmfesztivál legjobb színészének járó díjat. Az említett fesztiválon további négy díjat zsebelt be a Félvilág. Szász Attilának ítélték a legjobb film és legjobb rendezés díját, Köbli Norbert a legjobb forgatókönyv, Nagy András pedig a legjobb operatőri címért kapta meg az elismerést. Ez pedig csak néhány példa a díjakból.

Eredeti megjelenés – Filmaddict

 

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print
Pin on Pinterest
Pinterest

Hozzászólások

hozzászólásVélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..