Félvilág – Kurtizánból legenda

Félvilág – Kurtizánból legenda

Szász Attila filmje, a Félvilág a híres Mágnás Elza-gyilkosságot dolgozza fel, és teszi a néző elé olyan minőségben, hogy arra régen volt példa a magyar filmgyártásban.

A filmdráma a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjának támogatásával készült, és eredetileg nem tervezték moziban vetíteni, ám a rengeteg pozitív visszajelzésnek köszönhetően, erre is sor került. A filmet 2015. december 30-án mutatták be a Duna TV-n. (Ezekre az esetekre mondjuk, hogy a végére tartogatták a legjobbat.)

felvilag_plakat

A film az egykori kurtizán, Mágnás Elza (Kovács Patrícia) utolsó négy napját mutatja be. Eredeti nevén Turcsányi Emília a Fővárosi Orfeumból küzdötte fel magát a hírhedtségig; itt ismerkedett meg a dúsgazdag bútorgyáros Max Schmidt-tel (Kulka János), aki kiemelte az éjszakai életből, lakást bérelt neki Budán, és minden költségét finanszírozta. Elza ezt követően már csak kedvtelésből nézett le egykori munkahelyére, ahol a hozzá hasonló nők irigykedve nézték méregdrága ékszereit és csipkéit. Elza komornája, Rózsi (Gryllus Dorka) szintén az Orfeumban kezdte pályafutását, ám ahogy Elzának jobbra fordult a sorsa, magával vitte barátnőjét. A kettejük közötti se veled, se nélküled kapcsolatba csöppen bele Kató (Döbrösi Laura), aki esetlenül őrlődik a két világ között: egyfelől csábítja Elza dőzsölő életmódja, másfelől taszítja, amiket Rózsitól hall, hogy mit kell tennie azért egy nőnek, hogy így élhessen. Elza persze nem elégszik meg az új életével, ő a színpadra, filmvászonra vágyik, és ezért hajlandó bármit megtenni. Még az sem szegi kedvét, hogy az arisztokrata réteg a tagadhatatlan múltja miatt sohasem fogja magáénak tekinteni.

A sikeres filmhez szükség volt egy misztikus, valós alapokkal bíró történetre, illetve egy kiváló színészi gárdára. A három női szereplő mind-mind remekül alakítja a saját karakterét. Kovács Patrícia magával ragadóan hozza a ledér nőt, Gryllus Dorka hátborzongatóan jó, Döbrösi Laura pedig gyermekien naiv. Ehhez tegyük hozzá Kulka János profizmusát, aki ezért az alakításért első magyarként elnyerte a kaliforniai Tiburon Nemzetközi Filmfesztivál legjobb színészének járó díjat. Az említett fesztiválon további négy díjat zsebelt be a Félvilág. Szász Attilának ítélték a legjobb film és legjobb rendezés díját, Köbli Norbert a legjobb forgatókönyv, Nagy András pedig a legjobb operatőri címért kapta meg az elismerést. Ez pedig csak néhány példa a díjakból.

Eredeti megjelenés – Filmaddict

 

Hozzászólások

hozzászólásVélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .