Női önmegvalósítás őszintén – Megnéztük a Joy-t

Női önmegvalósítás őszintén – Megnéztük a Joy-t

Napjaink egyik legvitatottabb témája, a női önmegvalósítás szolgál a Joy címet viselő, 2015-ös hollywood-i film alapjául. Egy mára sikeressé vált üzletasszony, Joy Mangano igaz történetét láthatjuk, akinek nem kevés nehézség árán, de végül sikerült megvalósítania az amerikai álmot. Magával ragadó, szórakoztató dráma, mely egyértelmű üzenetbe foglalja, hogy merjünk tenni a céljaink eléréséért.

Joy (Jennifer Lawrence) egy kétgyermekes, elvált anyuka, aki amellett, hogy vezeti a háztartást, főállása mellett apja (Robert DeNiro) autójavító-műhelyének könyvelésébe is besegít, illetve ellátja depressziós, szappanopera-függő édesanyját. Voltférjével jó barátok maradtak, aki szintén velük él a ház pincéjében. A háztartásban szinte minden Joy-ra hárul, aki bár kiváló tanuló volt a középiskolában és a főiskolán, feladta az álmait, és otthon maradt, ápolni a szintén elvált édesanyját. A kreatív Joy-nak gyermekként remek ötletei voltak, mára ezekből csak az álmodozás maradt, a szürke hétköznapok, a temérdek házkörüli teendő legyűrte benne a tervezőt. Mígnem egy napon, mikor apja újdonsült barátnőjének (Isabella Rossellini) hajóján elvágja kezét a felmosóba szorul üvegszilánkokkal, feltalálja a tökéletes felmosó szettet, amit nem kell kézzel csavargatni. Ötletét szabadalmaztatja, és belevág a nagybetűs üzleti életbe, ami a tapasztalatlan nő számára olyan, mintha kígyóverembe esett volna. Üzleti partnerei, konkurensei, de még a családtagjai közül is akadnak, akik megpróbálják minél inkább kihasználni, és a lehető legtöbb pénzt kisajtolni belőle. Temérdek adósságot halmoz fel, jelzálog kerül a házára, ám Joy még ekkor sem adja fel, és végül talpra állítja vállalkozását.

A szívmelengető történet a 80-as, 90-es évek Amerikájába repít bennünket. Betekintést enged a TV Shop kulisszái mögé, a tömeggyártás és a kapitalizmus világába, mindezt rendkívül szórakoztatóan. A főhőssel könnyű azonosulni: Joy szívóssága és elszántsága mindenképpen tiszteletre méltó, és az ember lánya már csak azért is drukkol neki, mert aki ennyire eltökélt, és már amúgy is éppen eleget áldozott másokra a saját álmai kárára, az megérdemli, hogy végül elérje a céljait. Ehhez a karakterhez remek választás volt az Éhezők viadala és a Napos oldal sztárja, aki ezért a szerepért Golden Globe jelölést kapott. Lawrence ismét együtt játszhatott Bradley Cooper-rel, aki bár először megnehezíti Joy dolgát, később csodálója, „üzleti barátja” lesz a fiatalasszonynak.

A film üzenete egyértelműen az önmegvalósítás fontosságára helyezi a hangsúlyt. Joy, ugyan nehézségek árán, de el tudta érni, amit akart, ehhez pedig nem kellett lemondania az anyaságról, a családjáról sem. Ez is egy jó példa arra, hogy a kettő nem zárja ki egymást, mint ahogyan az életben semmi sem fekete vagy fehér. Lehet valaki egyszerre remek anya és sikeres üzletasszony, ráadásul miután ez egy valós történet, elhihetjük, hogy nem lehetetlen megvalósítani.

Bár apróbb hibák, tény és való, hogy vannak a rendezésben, ez egyáltalán nem veszít a film értékéből. Remek kétórás kikapcsolódás egy fárasztó munkanap végére.

Eredeti megjelenés – Filmaddict

Hozzászólások

hozzászólásVélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .