Megcsinálták a bulit – Argo 2.

Árpa Attila tizenegy év után állt elő az Argo folytatásával, melyben Balog Tibi bandája újabb megbízatást kap, és a hatalmas summa, meg persze a malibu-i álomnyaralás reményében újra belevetik magukat a bűnözésbe. A film százötvenezres nézőszámot ért el a mozikban, ezzel rekordot állítva fel a tavalyi évben.

A történet szerint a japán maffia rá akarja tenni a kezét a világ első floppy lemezére, amely egy olyan programot tartalmaz, amit egyetlen tűzfal sem tud megállítani, ezt pedig Magyarországon, a Nemzeti Múzeumban őrzik. János szan (Kulka János) kapja a feladatot, hogy megszerezze a lemezt, aki ezzel Balog Tibiéket bízza meg, miután a Tejesembert (Oszter Sándor) a film elején félresöprik. A frissen szabadult Tibi (Kovács Lajos) azonnal összeverbuválja a társaságot, a már-már burleszkbe illő Bodrit (Scherer Péter), a tahó Tysont (Kiss József) és a hátborzongató Pszichót (Bicskey Lukács), ám szinte már az első adódó alkalommal problémába ütköznek: a modern technika vívmányai (laptop, pendrive) kifognak rajtuk. Erősítést egy matematika és számítástechnika tanártól kapnak, aki segít nekik betörni a Nemzeti Múzeumba. Eközben Tibi régi ellenfele, a cigányvajda, Hangyás Dzsoni (Nagypál Gábor) mindenáron meg akarja bosszulni testvére halálát, és embereket állít Tibire. János szan valójában csak csalinak használja a suta csapatot, de terve nem úgy sül el, ahogy szeretné, és Tibiék meglépnek a lemezzel. Ezt követően a japán maffia és a cigány vajda is üldözőbe veszi őket, a véres összeütközés pedig elkerülhetetlennek látszik.

Ez a film alapvetően nem rossz. Hibái persze vannak, és talán egy kicsit kuszának tűnhet a Guy Ritchie-Tarantino-Kusturica  jegyek keveredése, de összességében egy élvezhető alkotás, megfelelő színészi játékkal.

Társadalomkritika is akad itt nem kevés, és bizony mindenki terítékre kerül. Jó vígjátékhoz méltóan a film természetesen politikailag inkorrekt; a tuskó, szélsőjobber Tyson éppen úgy megkapja a magáét, ahogyan a lagzira készülő, óriási fuxokkal felszerelt roma társaság. Komikus jelenetekből sincs hiány, vegyük csak például, amikor a cigányok egy Tigris-tankkal átvonulnak a szlovák határon, vagy amikor a nindzsa Kulka János egy gémeskút tetején párbajozik Bicskey Lukáccsal.

argo-2

A rengeteg filmes utalás szerintem koránt sem ront az élményen, melyet megteremt az alap koncepció, és valljuk be, a poénok többségében nagyon is ülnek. Különös fénypontja a filmnek a szinte folyamatosan japánul beszélő Kulka, akinek bizony ez a szerep is jól áll. A suttyó, csetlő-botló banda káromkodás-cunamija feltehetően nem mindenki számára lesz elfogadható, így inkább csak azoknak ajánlott, akik látták az első részt és elnyerte a tetszésüket, illetve a középszerű akció-vígjátékra nyitott, magyar filmet élből nem elítélő nézőknek.

Eredeti megjelenés – Filmaddict

 
Ha tetszett, mutasd meg másoknak is...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print
Pin on Pinterest
Pinterest

Hozzászólások

hozzászólásVélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..