Egy felejthetetlen éjszaka Jake Gyllenhaallal – Éjjeli féreg

Egy felejthetetlen éjszaka Jake Gyllenhaallal – Éjjeli féreg

A 2014-es amerikai bűnügyi-thriller egyáltalán nem könnyű falat, nem egy laza péntek esti, kétórás kikapcsolódás, hanem egy nagyon mély társadalomkritika véres köntösbe bújtatva. Finom lelkűeknek csak korlátozottan ajánlott.

A történetben Lou Bloom (Jake Gyllenhaal) munkanélküliként tengeti mindennapjait, aki piti lopásokból tartja fent magát. A munkakeresés nem megy túl fényesen, senki sem akarja alkalmazni. Azonban egy este, mikor egy közúti baleset helyszínére téved, szemtanúja lesz annak, hogyan veszi videóra egy férfi a kiérkező mentősöket munka közben, majd adja el a felvételt a legtöbbet ígérő tévécsatornának. Bloom vérszemet kap, és saját vállalkozásba kezd, majd rövidesen komoly versenyelőnyre tesz szert a többi „éjjeli féreggel” szemben, mivel kifejezetten van érzéke az emberekhez. Hamar megtalálja a hangot az egyik neves csatorna hírigazgatójával (Rene Russo), és innentől gyakorlatilag szabaddá válik előtte az út, hogy megvalósítsa az amerikai álom groteszk verzióját.

A film gyönyörűen mutatja be a hatásvadász média erkölcstelen mivoltát, és mutat tükröt mindazoknak, akik mások szerencsétlenségét kihasználva igyekeznek a csúcsra törni. Bloom személyisége a történet előrehaladtával süllyed egyre mélyebbre az erkölcsi fertőben, és esik át teljesen a ló túloldalára. A film elején még lehet azonosulni a karakterével, azonban ez a történet végére teljesen átalakul, és a korábbi együttérzést a mély megvetést és/vagy undor váltja fel. Ugyanakkor a film arra is rávilágít, hogy a kereslet és kínálat modelljét alapul véve a média okkal szolgáltat ilyen híreket, mivel a néző ezt akarja látni, erre kíváncsi. (A történetben a legkelendőbb téma a kertvárosi, jómódú, fehér családra támadó kisebbségiek példája.)

Nem meglepő, hogy Jake Gyllenhaal szenzációs ebben a filmben (is). Úgy hozza az ijesztő pszichopata karakterét, hogy az ember lánya nem (csak) a baleseti helyszíneken fröcsögő vértől lesz rosszul, hanem Jake minden megnyilvánulásától. Egy igazi féreg jellemének kiteljesedése játszódik le a szemünk előtt, melyhez Gyllenhaal ismét kellően átalakult, elég csak a beesett arcára vagy a vérfagyasztó, rémálmokat előidéző tekintetére gondolnunk. Kétségtelenül jár az Oscar!

Eredeti megjelenés – Filmaddict

 

Hozzászólások

hozzászólásVélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .