Egy felejthetetlen éjszaka Jake Gyllenhaallal – Éjjeli féreg

Egy felejthetetlen éjszaka Jake Gyllenhaallal – Éjjeli féreg

A 2014-es amerikai bűnügyi-thriller egyáltalán nem könnyű falat, nem egy laza péntek esti, kétórás kikapcsolódás, hanem egy nagyon mély társadalomkritika véres köntösbe bújtatva. Finom lelkűeknek csak korlátozottan ajánlott.

A történetben Lou Bloom (Jake Gyllenhaal) munkanélküliként tengeti mindennapjait, aki piti lopásokból tartja fent magát. A munkakeresés nem megy túl fényesen, senki sem akarja alkalmazni. Azonban egy este, mikor egy közúti baleset helyszínére téved, szemtanúja lesz annak, hogyan veszi videóra egy férfi a kiérkező mentősöket munka közben, majd adja el a felvételt a legtöbbet ígérő tévécsatornának. Bloom vérszemet kap, és saját vállalkozásba kezd, majd rövidesen komoly versenyelőnyre tesz szert a többi „éjjeli féreggel” szemben, mivel kifejezetten van érzéke az emberekhez. Hamar megtalálja a hangot az egyik neves csatorna hírigazgatójával (Rene Russo), és innentől gyakorlatilag szabaddá válik előtte az út, hogy megvalósítsa az amerikai álom groteszk verzióját.

A film gyönyörűen mutatja be a hatásvadász média erkölcstelen mivoltát, és mutat tükröt mindazoknak, akik mások szerencsétlenségét kihasználva igyekeznek a csúcsra törni. Bloom személyisége a történet előrehaladtával süllyed egyre mélyebbre az erkölcsi fertőben, és esik át teljesen a ló túloldalára. A film elején még lehet azonosulni a karakterével, azonban ez a történet végére teljesen átalakul, és a korábbi együttérzést a mély megvetést és/vagy undor váltja fel. Ugyanakkor a film arra is rávilágít, hogy a kereslet és kínálat modelljét alapul véve a média okkal szolgáltat ilyen híreket, mivel a néző ezt akarja látni, erre kíváncsi. (A történetben a legkelendőbb téma a kertvárosi, jómódú, fehér családra támadó kisebbségiek példája.)

Nem meglepő, hogy Jake Gyllenhaal szenzációs ebben a filmben (is). Úgy hozza az ijesztő pszichopata karakterét, hogy az ember lánya nem (csak) a baleseti helyszíneken fröcsögő vértől lesz rosszul, hanem Jake minden megnyilvánulásától. Egy igazi féreg jellemének kiteljesedése játszódik le a szemünk előtt, melyhez Gyllenhaal ismét kellően átalakult, elég csak a beesett arcára vagy a vérfagyasztó, rémálmokat előidéző tekintetére gondolnunk. Kétségtelenül jár az Oscar!

Eredeti megjelenés – Filmaddict

 
Ha tetszett, mutasd meg másoknak is...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print
Pin on Pinterest
Pinterest

Hozzászólások

hozzászólásVélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..