Londoni rémtörténetek – Penny Dreadful

Londoni rémtörténetek – Penny Dreadful

Végy néhány ikonikus karaktert a horrorirodalom nagyjaitól, helyezd el őket a 19. századi Angliába, adj hozzá egy jó adag misztikumot, szórd meg bőven rejtéllyel, fondorlattal, és már kész is a Londoni rémtörténetek. A misztikus-gótikus horror-dráma nálunk 2014 novemberétől látható az HBO-n.

Az író, John Logan Mary Shelley Frankenstein történetét alapul véve mindenképpen meg akarta írni az általa továbbgondolt sztorit, ami a visszajelzések alapján egészen jól sikerült, hiszen már a harmadik évadnál tart a széria.

A történet kezdetén a tehetős Afrika kutató, Sir Malcolm Murray (Timothy Dalton) eltűnt lánya felkutatásához kéri segítségül a természetfölötti erőkre rendkívül fogékony Vanessa Ives-t (Eva Green), valamint az Amerikából a törvény elől menekülő Ethan Chandlert (Josh Hartnett). A kutatás során kapcsolatba kerülnek a különös kísérletekkel foglalkozó, morfiumfüggő Victor Frankensteinnel (Harry Treadaway), valamint a halhatatlan Dorian Gray-jel (Reeve Carney).

A viktoriánus London utcáin a mai trendekkel élesen szembemenő, hagyományosan rémisztő és erőszakos formájukban olyan különös lények fordulnak meg, mint démonok, vámpírok és egy vérfarkas is (aki szivárványt tudna hányni a divatos szexi vámpíros filmektől, annak felüdülés lesz ez a sorozat). A későbbiekben a cselekmény fordulatossága olyan jellegzetes karaktereket is vászonra hív, mint Dracula vagy éppen dr. Jekyll.

Nem árulunk el meglepetést, ha elmondjuk, hogy a történet bizony megrázó és felkavaró jeleneteket tartalmaz. Az ijesztő és véres képekkel teletűzdelt széria azonban nem szenved hiányt a romantikából sem. Több szerelmi szál is fut a történetben, emberek és különös lények között egyaránt.

A sorozat eredeti címe egyébként azokra a rövid, folytatásos horror regényekre utal, melyek a 19. századi Angliában voltak népszerűek. Hetente lehetett őket megvásárolni, mindössze egy penny-ért.

Mára egyértelművé vált, hogy a sorozat definícióját felülírták a tengerentúlon, és már régóta nem a korábbi évtizedek latin-amerikai szappanoperái jutnak eszünkbe róla. Hollywood 2.0 hatására a filmkészítés fogalma új irányba tendálódik, aminek az is bizonyítéka, hogy egyre több filmszínész fedezi fel a sorozatokban rejlő lehetőséget. A Penny Dreadful szereplőgárdája is igen színvonalas, gondoljunk csak a korábbi 007-esként is feltűnő Timothy Daltonra, Eva Green-re (Casino Royal, Sin City, 300: A birodalom hajnala), vagy Josh Hartnettre (Pearl Harbor, a Sólyom végveszélyben, Alvilági játékok).

Összegezve: ez a sorozat kiváló ínyencség a horrorimádóknak.

~ Eredeti megjelenés: Filmaddict ~

Hozzászólások

hozzászólásVélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .