Jó az öreg a háznál – A kezdő (The Intern)

Jó az öreg a háznál – A kezdő (The Intern)

Eredeti megjelenés

Ez a film az utóbbi évek egyik legigényesebb vígjátéka, mely igazán szerethető, érzelmes, és akár tanulságos is lehetne, ha nem hordozna magában egy igencsak rossz üzenetet.

A történet szerint egy nemrégiben alakult start-up cég meghirdet egy hathetes senior gyakornoki pozíciót, melyre többek között a hetvenéves Ben (Robert DeNiro) is jelentkezik, hogy kiszabaduljon a négy fal fogságából, és ismét hasznosnak érezhesse magát. A korábban vezérigazgatóként dolgozó Ben-nek nem derogál beülni a huszonévesek közé, kedvesnek lenni velük, és várni arra, hogy végre feladatot kapjon. A főnök, Jules (Anne Hathaway) mellé osztják be, ami a többiek elmondása szerint szívás, ám elég hamar kiderül, hogy ez a nő korántsem egy hárpia. Jules számára előbb adatott meg az életben a szerelem és a gyerek, mint a munka. Másfél éve alapított cége remek eredményeket mutat, ami nagyban az ő teljesítménykényszerének köszönhető. Ennek eredményeként abba a helyzetbe kerül, hogy próbál mindenre és mindenkire maximális figyelmet fordítani, ami valljuk be, piszok nehéz. Ebben próbál neki segíteni az új gyakornoka, aki hamar felismeri a valódi problémákat, és a maga módján, illedelmesen, diszkréten kezeli a nem mindig kellemes helyzeteket.

A film remekül mutatja be a különböző generációk erősségeit és hibáit, rávilágítva arra, hogy mindenki tanulhat valamit a másiktól, és ezt kihasználva lényegesen megkönnyíthetik nem csak egymás munkáját, de életét is.

A színészek profik, ezt nem is kell kihangsúlyozni. Robert DeNiro – bár az utóbbi években voltak kevésbé vállalható szerepei, pl. Nagyfater elszabadul – ismét bemutatta, hogy nem akármilyen színész. Anne Hathaway könnyedén megbirkózott ezzel a szereppel, ami kicsit talán az egykori, Az ördög Pradát visel-ben alakított karakterének pár évvel későbbi verziójához hasonlítható. Kettejük barátsága nagyon szépen bontakozik ki a történetben, és valóban szívet melengető némelyik jelenet. De szerencsére nem csak ők ketten viszik el hátukon a filmet. A többi szereplő szintén a helyén van, minden karakter jól ki van dolgozva, mindegyiknek van célja, múltja, jelene, és szerencsére szórakoztatóak is.

Bár a film alapvetően egy jó vígjáték, és amellett, hogy rendesen meg is nevettet, néhány komoly témát is megpendít. Élesen rávilágít például a nemi szerepek átalakulására, miszerint a lányoknak egyre keményebbnek kell lenniük, míg a fiúk nem igazán vállnak férfiakká, inkább kisfiúk maradnak idősebb korukra is.

SPOILER VESZÉLY!

Muszáj kiemelni Jules esetét, ami remekül mutatja be a nők helytállását a munkaerőpiacon, illetve az ő társadalmi megítélésüket. Jules mindent belead, hogy miután megvalósította az álmát, fent is tudja tartani a cégét, ezt viszont koránt sem egyszerű. Egyrészt rossz szemmel néz rá a többi otthon maradt anyuka, akikkel az oviban találkozik (mert mégis hogy képzeli, hogy dolgozik, ahelyett, hogy otthon főzne és gyereket nevelne), másrészt a férje – mivel nem érzi magát teljes értékű férfinek – viszonyba kezd egy másik anyukával az oviból (mert így már annak érzi magát). Abba már bele se menjünk, hogy milyen nő az, aki lenézi a másikat, amiért az dolgozik, és közben kikezd annak férjével…

A szereplők elmondása alapján az lenne a megoldás minden(!) problémára, ha Jules mellé (inkább fölé) felvennének egy ügyvezető igazgatót, aki lényegesen megkönnyíthetné a nő munkáját, ugyanakkor mindenben az övé lenne az utolsó szó, ami nyilván nem tetszene a nőnek. Jules az egész film alatt azon őrlődik, kire bízza rá a cégét, mert mindenképpen muszáj lesz átadni a vezetést, ha meg akarja menteni a házasságát (mintha csak ennyin múlna), és mivel nem akar egyedül meghalni (tényleg erre hivatkozik), megbocsát férjének, és ismét szent lesz köztük a béke. Végül úgy dönt, nem vesz fel senkit, gürizik tovább ugyanúgy, és minden marad a régiben (már amennyire ezek után a régi tud maradni egy kapcsolat), majd jobban odafigyelnek egymásra, és elvileg ez a történet tanulsága. Jules magát hibáztatta azért, mert a férje hűtlen volt hozzá, miközben ő kidolgozta a belét hármójukért, cserébe a férfi egy halovány bocsánatkéréssel „tette jóvá” a félrelépést.

A film összességében vicces és remek kikapcsolódást nyújthat az idősebb és a fiatalabb korosztály számára is, de a negatív üzenete miatt nálam csak közepesen szerepelt.

 

 
Ha tetszett, mutasd meg másoknak is...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print
Pin on Pinterest
Pinterest

Hozzászólások

hozzászólásVélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..