Jó az öreg a háznál – A kezdő (The Intern)

Jó az öreg a háznál – A kezdő (The Intern)

Eredeti megjelenés

Ez a film az utóbbi évek egyik legigényesebb vígjátéka, mely igazán szerethető, érzelmes, és akár tanulságos is lehetne, ha nem hordozna magában egy igencsak rossz üzenetet.

A történet szerint egy nemrégiben alakult start-up cég meghirdet egy hathetes senior gyakornoki pozíciót, melyre többek között a hetvenéves Ben (Robert DeNiro) is jelentkezik, hogy kiszabaduljon a négy fal fogságából, és ismét hasznosnak érezhesse magát. A korábban vezérigazgatóként dolgozó Ben-nek nem derogál beülni a huszonévesek közé, kedvesnek lenni velük, és várni arra, hogy végre feladatot kapjon. A főnök, Jules (Anne Hathaway) mellé osztják be, ami a többiek elmondása szerint szívás, ám elég hamar kiderül, hogy ez a nő korántsem egy hárpia. Jules számára előbb adatott meg az életben a szerelem és a gyerek, mint a munka. Másfél éve alapított cége remek eredményeket mutat, ami nagyban az ő teljesítménykényszerének köszönhető. Ennek eredményeként abba a helyzetbe kerül, hogy próbál mindenre és mindenkire maximális figyelmet fordítani, ami valljuk be, piszok nehéz. Ebben próbál neki segíteni az új gyakornoka, aki hamar felismeri a valódi problémákat, és a maga módján, illedelmesen, diszkréten kezeli a nem mindig kellemes helyzeteket.

A film remekül mutatja be a különböző generációk erősségeit és hibáit, rávilágítva arra, hogy mindenki tanulhat valamit a másiktól, és ezt kihasználva lényegesen megkönnyíthetik nem csak egymás munkáját, de életét is.

A színészek profik, ezt nem is kell kihangsúlyozni. Robert DeNiro – bár az utóbbi években voltak kevésbé vállalható szerepei, pl. Nagyfater elszabadul – ismét bemutatta, hogy nem akármilyen színész. Anne Hathaway könnyedén megbirkózott ezzel a szereppel, ami kicsit talán az egykori, Az ördög Pradát visel-ben alakított karakterének pár évvel későbbi verziójához hasonlítható. Kettejük barátsága nagyon szépen bontakozik ki a történetben, és valóban szívet melengető némelyik jelenet. De szerencsére nem csak ők ketten viszik el hátukon a filmet. A többi szereplő szintén a helyén van, minden karakter jól ki van dolgozva, mindegyiknek van célja, múltja, jelene, és szerencsére szórakoztatóak is.

Bár a film alapvetően egy jó vígjáték, és amellett, hogy rendesen meg is nevettet, néhány komoly témát is megpendít. Élesen rávilágít például a nemi szerepek átalakulására, miszerint a lányoknak egyre keményebbnek kell lenniük, míg a fiúk nem igazán vállnak férfiakká, inkább kisfiúk maradnak idősebb korukra is.

SPOILER VESZÉLY!

Muszáj kiemelni Jules esetét, ami remekül mutatja be a nők helytállását a munkaerőpiacon, illetve az ő társadalmi megítélésüket. Jules mindent belead, hogy miután megvalósította az álmát, fent is tudja tartani a cégét, ezt viszont koránt sem egyszerű. Egyrészt rossz szemmel néz rá a többi otthon maradt anyuka, akikkel az oviban találkozik (mert mégis hogy képzeli, hogy dolgozik, ahelyett, hogy otthon főzne és gyereket nevelne), másrészt a férje – mivel nem érzi magát teljes értékű férfinek – viszonyba kezd egy másik anyukával az oviból (mert így már annak érzi magát). Abba már bele se menjünk, hogy milyen nő az, aki lenézi a másikat, amiért az dolgozik, és közben kikezd annak férjével…

A szereplők elmondása alapján az lenne a megoldás minden(!) problémára, ha Jules mellé (inkább fölé) felvennének egy ügyvezető igazgatót, aki lényegesen megkönnyíthetné a nő munkáját, ugyanakkor mindenben az övé lenne az utolsó szó, ami nyilván nem tetszene a nőnek. Jules az egész film alatt azon őrlődik, kire bízza rá a cégét, mert mindenképpen muszáj lesz átadni a vezetést, ha meg akarja menteni a házasságát (mintha csak ennyin múlna), és mivel nem akar egyedül meghalni (tényleg erre hivatkozik), megbocsát férjének, és ismét szent lesz köztük a béke. Végül úgy dönt, nem vesz fel senkit, gürizik tovább ugyanúgy, és minden marad a régiben (már amennyire ezek után a régi tud maradni egy kapcsolat), majd jobban odafigyelnek egymásra, és elvileg ez a történet tanulsága. Jules magát hibáztatta azért, mert a férje hűtlen volt hozzá, miközben ő kidolgozta a belét hármójukért, cserébe a férfi egy halovány bocsánatkéréssel „tette jóvá” a félrelépést.

A film összességében vicces és remek kikapcsolódást nyújthat az idősebb és a fiatalabb korosztály számára is, de a negatív üzenete miatt nálam csak közepesen szerepelt.

 

 

Hozzászólások

hozzászólásVélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .