A lengyel gasztró
Bevallom, úgy indultam el Lengyelországba, hogy fogalmam sem volt a helyi ételekről, és nem is néztem utána, hogy mit érdemes megkóstolni. Gondoltam, majd a vendéglátósok ajánlására bízom magam, legrosszabb esetben nem fog ízleni és majd kérek mást vagy eszek máshol. Semmi ilyesmi nem történt, szinte minden étel ízlett egy kivételével. Az ízviláguk hasonlít a miénkre, és nagyon leveses népség, ami a hűvös, tavaszi időben nagyon jól tud esni. Az árak tájékoztató jellegűek, ha ennél drágábbat találsz, az már lehúzás.
Zsurek
Egyik levest se úgy képzeld el, hogy valami híg lé, benne némi zöldséggel, tésztával. Mind a zsurek, mind a borscs leves nagyon tartalmas, laktató. A zsurek egy savanykás krumplileves rengeteg kolbász és szalonna darabkával. Inkább krémlevesnek nevezném, annyira sűrű az állaga. Ára: 8-10 zlotyi
Borscs
Szláv országokban jellemző étel ez a különleges céklaleves. Amit én ettem, abban semmi sem volt, de konyhától függően ebbe is lehet tenni zöldségeket, húst, derelyét, tetejére tejfölt. Ha nincs jól megpakolva a leves, általában adnak hozzá hússal töltött bucit vagy rántott palacsintát (krokiety). Ára: 8-10 zlotyi (Ha tésztás hús – derelye – van benne, több lehet: ~20 zlotyi)
Bigosz
Nálunk leginkább a székelykáposztára hasonlító főétel. Nem teljesen olyan az íze, de így is finom. Ára: 13-15 zlotyi
Pierogi
Hússal vagy bármi mással töltött derelye, vagy ahogy felénk szokás nevezni: barátfüle. Olyan, mint az olasz ravioli. Spenótosat kóstoltam, de ennek is rengeteg verziója lehet, pl.az orosz, amire pirított hagymát tesznek. Ára: 16-20 zlotyi
Krumplilángos (PLACKI ZIEMNIACZANE – sok sikert a kiejtéshez)
A leginkább tócsnira hajazó krumplilángosokat valamilyen szósszal (pl. foghagyma) tálalják. Esetemben pörköltre hasonlító cuccal került a tányérra. A szaft és a tócsni nagyon finom volt, de mivel a mócsingos húst nem komázom, így ez jött be. Ára: 23-25 zlotyi húsosan, húsmentes szósszal kevesebb: 17-20 zlotyi
Sajtok
Zakopane piacán egymás hegyén hátán sorakoznak a sajtárusok. Mindössze 10-12 zlotyiért osztogatják a jobbnál jobb juh-, kecske- és tehéntejből készült sajtokat. Plusz 1 zlotyiért vákuumcsomagolásba teszik, hogy ne büdösítsd be a kocsit hazafelé. Sok árus tud néhány szót magyarul, rögtön kiszúrják, ha magyar a vevő és nagyon kedvesek hozzánk.
Édességek
Természetesen édességeket is be kell szerezni egy lengyel út során. A klasszikusok, mint a karamell és a Wawel táblacsokik mellett érdemes kísérletezni ismeretlenekkel is, mert nagyon jó áron lehet venni élelmiszert, sokkal olcsóbb, mint Magyarországon.
Zsubrovka
Nyílván alkoholizálni is fogsz, és ha már lengyel földön jársz, akkor a Zsubrovkát tessék megkóstolni. Edzettebbeknek ajánlom az itthon is kapható Mad Dog nevezetű aljasságot, amiben a Zsubrovkát gyümölcssziruppal és egy kis Tabasco-val bolondítják meg (de bármilyen más vodkával is hasonló hatást érhetünk el vele). A feles ára általában 8 zlotyi (lehet 40 vagy 50 ml), a koktél 11-13 zlotyi.
Nászdrovje!