A hitről

A hitről

Történt egyszer, hogy a fiú az apja mellé kuporodott a kandalló fényénél, és a hitről kérdezte.

– Apám, mit jelent hinni valamiben?

Az apa tudta, hogy egyszer majd eljön az ideje, mikor fia felteszi neki ezt a kérdést, így előre felkészült a válaszra

– Hitünk az életünk szerves része. Olyasmi, amit te is ismersz, de még nem jöttél rá, hogyan működik, mit jelent igazán.

– Használnom kell a hitemet? Hogyan? – kérdezte a kandallóban pislákoló lángokat nézve.

– A hitet ne úgy képzeld el, fiam, mint egy kézzel fogható, irányítható dolgot! Nem olyan, mint a matematika vagy a fizika tudománya. Hiába keresel rá racionális magyarázatot, nem fogsz találni.

– Mert a hit nem valóság?

– A valóságot meghatározni nem könnyű. Úgy tekints a hitre, mint egy kapocsra közted és egy magasztos erő között, ami békével és jósággal tölt el. De ne próbálj vallásokban gondolkodni, mert azok határokat szabnak, és keretek közé szorítják ezt a természetes kapcsolatot.

– Tehát a hit jó dolog, igaz? Honnan tudom, hogy hinnem kell? Mi van, ha nem hiszek, és elveszítem a kapcsolatot azzal az erővel, amiről beszélsz? – vakargatta feje búbját bizonytalanul a fiú.

– Nem kell hinned, a hit nem egy kötelező cselekvés. Dönthetsz úgy, hogy nem hiszel semmiben, de közben akkor is hiszel, mégpedig abban, hogy semmiben sem hiszel. Mindannyian hiszünk valamiben. A te választásod, hogy milyen irányba tereled az életed folyását. Azzal, hogy elismered az ő létezését, tulajdonképpen hiszel benne, csak nem akarsz eszerint élni.

– Tehát én már most is hiszek, csak nem tudom, hogy miben?

– Abban hiszel, hogy a hit jó dolog; ösztönösen vonzódunk a jóhoz, még ha nem is tudatosan tesszük ezt. Te is érzed ezt, fiam! Ha elérkezett az ideje, mindent meg fogsz érteni a hitről. Rá fogsz jönni, hogy tulajdonképpen mindegy, minek nevezed ezt az erőt. Lehet ő Isten, Sors, Végzet; nem az a fontos, hogy milyen képpel ruházod fel. Az a fontos, hogy elfogadod-e azt a nyugalmat, amit felkínál számodra vagy sem. Meg fogod érteni, hogy vigyáz rád, és a számodra legjobb úton vezet téged végig, ha akarod.

– Ezt nem értem.

– Ha nem akarsz görcsösen mindent te iránytani, látni fogod, hogy sokkal jobb dolgok történnek veled, mint amit te elképzeltél magadnak. Azzal fogsz szembesülni, hogy Isten/Sors/Végzet olyan lehetőségek és ajándékok tárházát nyitja meg előtted, amit soha sem gondoltál volna.

A gyermek szeme felcsillant, tátott szájjal bámult az apjára.

– Ez ilyen egyszerű, csak hagynom kell magam?

– Csak azzal kell foglalkoznod, amire a földi életedben ténylegesen van ráhatásod. Amire nincs, azt meg kell hagynod neki. Különben falakba fogsz ütközni, és csúnyán beverheted a fejed. A tényleges feladataidra és magadra kell koncentrálnod. Arra, hogy mindig ember maradj, légy egyenes, derék, jószívű és igazságos.

Tekintete a távolba meredt, és próbált mindent megjegyezni, amit apjától hallott. Azonban a következő percben elbizonytalanodott.

– De addig mi lesz velem, apám, amíg meg nem értem a mondandódat? Vagy ami még rosszabb, mi van, ha soha sem értem meg a lényegét?

– Fiam, most jól figyelj rám! Ne hagyd, hogy félelmek és kétségek irányítsák a cselekedeteidet! Azt mondtam, hogy engedd az Istent tervezni, nem azt, hogy ne végezd el, amit rád bízott. Ez is a hitnek a része, a hit önmagadban.

Mikor ezeket a szavakat mondta, határozottan a fia szemébe nézett. Megfogta vállát és megsimogatta puha, kese szőke haját. A fiú ekkor még nem sejtette, de mikor évek múltán eszébe jutottak apja szavai, már nem is tűntek kuszának és zavarosnak, mi több, egyre inkább úgy érezte, lényegesen egyszerűbbek a mindennapok, ha hisz bennük.

 

~ Megjelent: Minerva Capitoliuma, 2015 október ~

cropped-header-940x198

 

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print
Pin on Pinterest
Pinterest

Hozzászólások

hozzászólásVélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..